Jak urządzić małą kuchnię
Duża kuchnia to wygoda i komfort, ale również na niewielkiej przestrzeni da się zaaranżować praktyczną i zachęcającą zabudowę. Podpowiadamy jak projektować małe kuchnie.
Problem z niewystarczającą ilością miejsca w kuchni najczęściej dotyczy ograniczonych możliwości przechowywania żywności i naczyń, a także problemu z posadzeniem domowników i ewentualnych gości do śniadania. Na szczęście, na każdy problem da się znaleźć architektonicznie rozwiązanie, które może nie wynagrodzi skąpego metrażu, ale będzie rozsądnym kompromisem między funkcjonalnością a komfortem.
Szczęśliwe Pingwiny - plakat
Psy - Czarny Labrador - plakat
Stone Roses Fools Gold - plakat
Kotki, Koty z babeczkami - plakat
Cutest Critter Compilation - plakat
Po sam sufit
Fot. elledecor.com
Fot. hgtv.com
Fot. topdreamer.com
Największym marnotrawstwem miejsca w konwencjonalnych kuchniach są szafki, które najczęściej kończą się na wysokości 180 cm, a nad nimi gromadzi się już tylko kurz. Tymczasem w małej, trudno ustawnej kuchni wykorzystanie przestrzeni aż do samego sufitu to podstawa, aby pomieścić jak najwięcej. Wbrew pozorom rozwiązanie to nie ujmuje wcale estetyce, zwłaszcza jeśli monolit szafek przełamiemy otwartymi półkami lub przeszklonymi gablotami. Wprawny stolarz wykona szafki na zamówienie, wpasowując się nawet pod ewentualne skosy na suficie – wszystko, aby wykorzystać każdy centymetr. Sceptycy uważają wprawdzie, że dostęp do najwyższych półek jest wtedy mocno ograniczony, ale można na nich trzymać rzadziej używane sprzęty i naczynia, a dodatkowo zafundować sobie wygodny schodek kuchenny.
Stół i wyspa w jednym
Fot. houzz.com
Fot. spazmaticslive.com
Fot. highwayswest.com
Wbrew powszechnemu mniemaniu, nawet w małej kuchni jest miejsce na wyspę kuchenną, która znacznie powiększa miejsce do przechowywania oraz powierzchnię blatu roboczego, a w przypadku aneksów kuchennych jest także pięknym wizualnym odgraniczeniem od salonu. Przy wyspie da się też zaaranżować miejsce do siedzenia dla dwóch, a nawet czterech osób, dzięki czemu znika konieczność posiadania w kuchni tradycyjnego jadalnego stołu. W zależności od stylu aranżacji można postawić na bardziej tradycyjne lub nowoczesne krzesła, które powinny jednak być nieco wyższe (w rodzaju stołków barowych), aby odciążyć nieco zagęszczoną już przestrzeń. Blat wyspy da się także wykorzystać na instalację zlewu czy płyty grzewczej, a także do trzymania owoców i warzyw w zdobnych misach.
Świecznik - 17x84,5cm - Mosiądz niklowany
Świecznik - 9x29,5cm - Mosiądz niklowany
Świecznik - 9x23cm - Mosiądz niklowany
Świecznik - Mosiądz niklowany
Świecznik - Niklowany - 12,5x35cm
Świecznik - Mosiądz - x4, 18x14x21cm
Żywe kolory
Fot. elledecor.com
Fot. housebeautiful.com
Fot. caddomineral.com
Zarówno tradycyjne, drewniane kuchnie, jak i nowoczesne szarości czy czernie, wyglądają dobrze na dużej przestrzeni, ale na małym metrażu mogą wydawać się zbyt przytłaczające. Bezpiecznym rozwiązaniem w małej kuchni jest oczywiście zawsze biel, która optycznie powiększa i rozświetla, ale jeszcze ciekawszym pomysłem może być wykorzystanie żywych, wyraźnych kolorów typu soczysta zieleń, energetyzująca żółć czy tchnący świeżością błękit. W połączeniu z drugim, neutralnym kolorem te wibrujące fronty szafek, kafelki czy kawałki ściany pozwalają stworzyć ciekawy design, który nabiera zadziwiającej głębi i charakteru. W przeciwieństwie do bieli, wyraźne kuchnie są też bardziej praktycznie, zarówno w zakresie codziennego utrzymania czystości, jak i długoterminowego wrażenia „nowości”. A skoro kuchnia zajmuje jedynie bardzo ograniczoną powierzchnię w domu, dajmy jej przynajmniej odpowiednią dawkę elektryzującej mocy!
Kreatywne sposoby na przechowywanie
Fot. houzz.com
Fot. residencestyle.com
Fot. livingandkitchen.com
Kolejna ważna sprawa przy urządzaniu małych kuchni to rezygnacja ze stereotypów – garnki i talerze wcale nie muszą stać w zamkniętych szafkach, a kubki zajmować dwóch równoległych półek. Świetnym sposobem na oszczędność miejsca jest instalacja wieszaków, które idealnie wypełnią puste miejsce na ścianach a nawet suficie, pozwalając rondlom wisieć zamiast leżeć na płasko. W rzeczywistości taki widok może być bardzo atrakcyjny, znakomicie dopełniając rustykalnego lub industrialnego stylu. Innym ciekawym rozwiązaniem są długie rzędy otwartych półek, które pełnią jednocześnie rolę ociekacza – likwidacja ścianek działowych i drzwiczek dodaje kuchni lekkości, a przy zachowaniu minimum porządku w sposobie składania naczyń, wyeksponowana kolorowa porcelana może wręcz pełnić funkcję ozdobną. Talerze można też ustawiać w pionowych przegródkach, a kubki wieszać na sympatycznych, stylowych wieszakach mocowanych na ścianie lub pod szafkami.
Zabudowa w kształcie „U”
Fot. wellesleyfox.com
Fot. backalleyjohn.com
Fot. sfcbelgium.com
Klasyczna aranżacja kuchni opiera się na geometrycznej zasadzie zabudowy przypominającej literę „L” z ewentualną wyspą po środku. I choć jest to rozwiązanie idealne do średnich i większych kuchni, w małych pomieszczeniach warto jest czasem zabudować trzy ściany lub stworzyć jedną sztuczną ścianę z szafek, która odgradzać będzie kuchnię od jadalni czy salonu. W ten sposób otrzymujemy bowiem trzy linie blatu (nawet jeśli są bardzo krótkie), trzy linie dolnych szafek oraz dwa narożniki, które dzięki nowoczesnym systemom przechowalniczym mogą pełnić funkcję naprawdę wydajnej spiżarni. Naturalnie taka zabudowa kuchni można nastręczać, jeśli chodzi o równoczesną pracę dwóch osób, ale jest to mały dyskomfort w porównaniu z uzyskanym dodatkowo miejscem.